Disse bollene er det havregrøt i, så de metter godt samtidig som de er veldig gode.Blir ca 20 boller av denne oppskriften
4 dl havregryn
7 dl vann
100 gram margarin
2 poser tørrgjær
4 dl melk
4 dl grovt mel, slik som rug eller grov sammalt hvete
12 dl hvetemel
Disse er gode med krydder også, som f.eks oregano eller kardemomme.
Lag grøt av havregryn, vann og margarin. Bland det tørre før du blander i grøt , som du må kjøle litt ned, og fingervarm melk. Eltes til deig, og heves i en time.
Trill ut 20 boller som du lar heve igjen en time. Før du steker de kan de pensles med egg og strø på havregryn, eller lag litt mønster i bollene med en skarp kniv.
Disse deilige bollene er bakt med hvetemel og sammalt hvete, og har solgult vaniljefyll. Oppskriften gir ca 25 boller.
1 kg hvetemel
250 gram sammalt hvete
100 gram sukker
2 ts vanijesukker
2 ts kardemomme
2 poser tørrgjør
150 gram margarin
7,5 dl melk
vaniljekrem/romkrem
kokosmasse eller annen strøssel til pynt
melis
eggehvite
Bland alt det tørre i en bakebolle. Smelt margarinen i en kjele, ha så melken i margarinen, da blir blandingen fingervarm og klar for å blandes med det tørre.
Trill ut 25 boller som du setter på en stekeplate. Trykkes litt flate før de etterheves i 45-60 minutter.
Lag en grop i hver bolle, som du fyller med vaniljekrem. Kan også bruke romkrem. Begge disse kan man kjøpe ferdig).
Stekes så på 200 grader i 10-12 minutter. Steketiden kan variere fra ovn til ovn.
Avkjøles på rist.
Blad melis med eggehvite, ca en hvite pr 150 gram melis. Skal være en tykk melisblanding som ikke renner. Smør melisblanding rundt fyllet, og dypp bollene i kokosmasse, eller annen pynt.
Så er det bare å sette seg ned å nyte……god helg)))
Banankake med epler er en saftig og god kake, med krydret smak av eple, banan og kokos. Oppskriften gir en kake i rund form på 22 cm.
3 1/2 dl hvetemel
1 ts natron
1 ts kanel
1 ts nellik
1 ts kardemomme
1 dl sukker
3 egg
1 dl kokosmasse
2 ts vaniljesukker
1 1/2 dl matolje
3 stk bananer
1 dl melk
3 epler
Visp sammen egg og sukker til en eggedosis. Bland sammen alt det tørre. Mos bananer. Bland sammen eggedosis, alt det tørre, matolje, melk og moste bananer.
Smør en rund form på 22 cm, og hell i røra Skrell og del opp eplene og stikk de ned i røra.
Stekes på 175 grader i 60-75 minutter. Bruk en kakepinne som du stikker ned i kaken for å sjekke om den er ferdig. Henger det igjen røre på pinnen , steker du kaken lengre.
Avkjøles på rist før man kan sikte over litt melis til pynt. Ekstra god med en skje kesam vanilje, yoghurt eller iskrem til.
Grove sveler er gode, tykke små pannekaker, som pålegg er margarin og brunost en klassiker). Eller den litt magrere varianten, med mager prim, på bildet er det med yoghurt vanilje og rørte jordbær.
Denne oppskriften gir ca 12 sveler:
4 ss matolje
6 dl melk/kefir
6 egg
6 dl hvetemel
4 dl havremel
2 ts natron
1 ts vanijesukker
1 ts kardemomme
Rør sammen eggene og ha i resten av ingrediensene. Rør sammen og la røra svelle i 30 minutter. Skal være en tykk røre, men syns du den blir for tykk har du i litt mer melk.
Horn med mye mat, flott å ta med seg på tur eller i matpakken på jobb eller skole. Smaker godt kalde, men er ekstra gode varme. Ta ut av frysen og varm de i ovnen på 100 grader til de er tint og varme. Oppskriften gir 32 horn;
Focaccia er et nydelig lettlaget og smakfullt brød i langpanne, veldig godt ved siden av middag, til salat, eller å lage smørbrød av. Med denne oppskriften får du nok til en stor langpanne;
10 dl hvetemel
2 ts sukker
litt salt
50 gram tørrgjær
5 dl fingervarmt vann
3 spiseskjeer olivenolje
krydderblanding
jeg bruker krydderblanding både i deigen og over før steking. Krydderblandingen jeg har brukt her er pizzakrydder, kan også bruke fersk krydder som timian og oregano.
Bland alt det tørre i en bolle, tilsett vann og olivenolje.Bland deigen godt, blir en bløt deig som skal heves i en time.
Så heller du den ut på en stekeplate kledd med stekepapir. Bre deigen utover til den dekker hele formen. Siden deigen er så klissete brukte jeg en slikkepott dyppet i vann når jeg gjorde dette.
La brødet stå å etterheve i ca 20 minutter. Så lager du groper i deigen, med fingrene eller med et kjøkkenredskap.
Hell så forsiktig over olivenolje, og strø på krydderblanding. Stekes så på 200 grader i ca 15 minutter.
Etter steking deles brødet opp i passelige serveringstykker. Kan også brukes til et herlig smørbrød hvis du deler det på langs, og f.eks smører det med kremost, har på ruccola og røket laks, nammmm.
Denne dagen hadde vi det ved siden av en kyllingsalat. Til salaten lagde jeg også ristede pinjekjerner. Som lages slik;
Ha pinjekjerner i en stekepanne, fyll på med vann til de flyter, og en stor skje med smør/margarin. La det stå å koke til vannet er fordampet.
Så må du passe på, for nå starter pinjekjernene å få farge, så rør hele tiden til de har fått en fin gyllen farge.
Hell de så over på en papirserviett, dette gjør at resten av fettet trekkes inn i servietten.
Når de er avkjølte kan de oppbevares i et glass med tett lokk. Veldig god i salater, over youghurt eller på is.
Har ikke bakt noe siden før jul, og denne oppskriften jeg legger ut i dag, er også bakt før jul. Men nå er det et nytt år med nye bakemuligheter; Godt nytt år)
Oppskrift på Hveteboller med rosiner, blir ca 30 boller;
1,2 kg hvetemel
100 gram sukker
100 gram rosiner
2 ts vaniljesukker
2 ts kardemomme
2 poser med tørrgjør
7,5 dl melk
170 gram margarin
Smelt margarin i en kjele, ha så i melken. kjenn at blandingen er fingervarm.
Bland alt det tørre i en bakebolle, ha i melkeblandingen , og så skal det eltes til en god deig. Er den for bløt, har du i litt mer hvetemel. Skal være slik at den akkurat ikke sitter fast i fingrene. Forhev deigen under klede i en time, før du triller ut ca 30 boller.
Etterheves i 45 minutter under klede.
Pensles med sammenvispet egg, og stekes på 200 grader i 10-12 minutter. Er vel ingen lukter som er bedre enn lukten av gjærbakst)), og nystekte rosinboller smaker like godt uten pålegg. Hvis det blir noen igjen, er det bare å fryse de ned. Går fort å tine i ovnen, sett den da på 100 grader og la de stå til de er tinte og litt varme.
Man holder på en god tid før jul å planlegger, kjøper inn, baker,,så er julen her, bare et blaff før den er borte igjen. Går litt for fort syns jeg, alle har det så travelt med å få den ryddet vekk. Når jeg var liten, varte den iværtfall til 13.dag jul, og gjerne helt til 20.dag jul, altså til 13 januar. Husker min bestemor fortalte meg at 20.dag jul var det vanlig å gå fra nabo til nabo, for å spise ut julen, for etter denne dagen skulle det ikke være noe julemat igjen.
Syns det hørtes ut som en trivelig tradisjon. Noe som jeg trur alle skulle vært flinkere til er å dra på besøk til hverandre, uten å måtte planlegge det uker i forveien. Nå er det som at huset må være nyvasket og masse mat på bordet, bare tull, som regel er en kopp kaffe nok, og en hyggelig prat varmer godt…..