Focaccia er et nydelig lettlaget og smakfullt brød i langpanne, veldig godt ved siden av middag, til salat, eller å lage smørbrød av. Med denne oppskriften får du nok til en stor langpanne;
- 10 dl hvetemel
- 2 ts sukker
- litt salt
- 50 gram tørrgjær
- 5 dl fingervarmt vann
- 3 spiseskjeer olivenolje
- krydderblanding
jeg bruker krydderblanding både i deigen og over før steking. Krydderblandingen jeg har brukt her er pizzakrydder, kan også bruke fersk krydder som timian og oregano.
Bland alt det tørre i en bolle, tilsett vann og olivenolje.Bland deigen godt, blir en bløt deig som skal heves i en time.
Så heller du den ut på en stekeplate kledd med stekepapir. Bre deigen utover til den dekker hele formen. Siden deigen er så klissete brukte jeg en slikkepott dyppet i vann når jeg gjorde dette.
La brødet stå å etterheve i ca 20 minutter. Så lager du groper i deigen, med fingrene eller med et kjøkkenredskap.
Hell så forsiktig over olivenolje, og strø på krydderblanding. Stekes så på 200 grader i ca 15 minutter.
Etter steking deles brødet opp i passelige serveringstykker. Kan også brukes til et herlig smørbrød hvis du deler det på langs, og f.eks smører det med kremost, har på ruccola og røket laks, nammmm.
Denne dagen hadde vi det ved siden av en kyllingsalat. Til salaten lagde jeg også ristede pinjekjerner. Som lages slik;
Ha pinjekjerner i en stekepanne, fyll på med vann til de flyter, og en stor skje med smør/margarin. La det stå å koke til vannet er fordampet.
Så må du passe på, for nå starter pinjekjernene å få farge, så rør hele tiden til de har fått en fin gyllen farge.
Hell de så over på en papirserviett, dette gjør at resten av fettet trekkes inn i servietten.
Når de er avkjølte kan de oppbevares i et glass med tett lokk. Veldig god i salater, over youghurt eller på is.