Har ikke bakt noe siden før jul, og denne oppskriften jeg legger ut i dag, er også bakt før jul. Men nå er det et nytt år med nye bakemuligheter; Godt nytt år)
Oppskrift på Hveteboller med rosiner, blir ca 30 boller;
- 1,2 kg hvetemel
- 100 gram sukker
- 100 gram rosiner
- 2 ts vaniljesukker
- 2 ts kardemomme
- 2 poser med tørrgjør
- 7,5 dl melk
- 170 gram margarin
Smelt margarin i en kjele, ha så i melken. kjenn at blandingen er fingervarm.
Bland alt det tørre i en bakebolle, ha i melkeblandingen , og så skal det eltes til en god deig. Er den for bløt, har du i litt mer hvetemel. Skal være slik at den akkurat ikke sitter fast i fingrene. Forhev deigen under klede i en time, før du triller ut ca 30 boller.
Etterheves i 45 minutter under klede.
Pensles med sammenvispet egg, og stekes på 200 grader i 10-12 minutter. Er vel ingen lukter som er bedre enn lukten av gjærbakst)), og nystekte rosinboller smaker like godt uten pålegg. Hvis det blir noen igjen, er det bare å fryse de ned. Går fort å tine i ovnen, sett den da på 100 grader og la de stå til de er tinte og litt varme.
Man holder på en god tid før jul å planlegger, kjøper inn, baker,,så er julen her, bare et blaff før den er borte igjen. Går litt for fort syns jeg, alle har det så travelt med å få den ryddet vekk. Når jeg var liten, varte den iværtfall til 13.dag jul, og gjerne helt til 20.dag jul, altså til 13 januar. Husker min bestemor fortalte meg at 20.dag jul var det vanlig å gå fra nabo til nabo, for å spise ut julen, for etter denne dagen skulle det ikke være noe julemat igjen.
Syns det hørtes ut som en trivelig tradisjon. Noe som jeg trur alle skulle vært flinkere til er å dra på besøk til hverandre, uten å måtte planlegge det uker i forveien. Nå er det som at huset må være nyvasket og masse mat på bordet, bare tull, som regel er en kopp kaffe nok, og en hyggelig prat varmer godt…..