Dette er en oppskrift som min bestemor brukte, denne typen er nesten bare med byggmel, men finnes en fin type rengakaker også som jeg skal legge ut senere.
Rengakaker er tradisjonsmat fra Helgeland, sør i Nordland, Brukt og brukes mye, ikke bare til jul, men også som hverdagsmat. Her er oppskriften:
- 1 kg byggmel
- 200 gram hvetemel
- 200 gram margarin
- 7 dl melk
- 2 ss hornsalt
- 2 ss sukker
- 2 ts vaniljesukker
Bland det tørre sammen, smelt margarinen og bland sammen margarin og melk med det tørre. Elt godt sammen til en smidig deg.
Så er det bare å begynne å bake ut, skal ikke heves eller etterheves, siden det er hornsalt i deigen.
Sett på ovnen 250 grader.
Del deigen i ca 36 deler. Rull ut til en lang pølse, ruller du de tynn blir de sprø, og hvis du lager de litt tykkere blir de mykere.
Så snurrer du de opp fra den ene siden;
…før du legger de over på en stekeplate
Stekes i 12-15 minutter, og avkjøles så på en rist
Disse er veldig fine å fryse ned…Når jeg får rengakaker med majones, lammerull og sylteagurk, ja da er det jul))