Lefse

Lefser er virkelig matkultur, finnes veldig mange typer som lages landet over og ellers i Skandinavia. Jeg har slekt som også lager disse i USA). Lefser som ikke er så søte , slik som potetlefser, brukes mye til f.eks wraps med salt pålegg som spekeskinke, eller oster. Søte typer som denne jeg har bakt, er best å smøre med margarin, sukker og kanel. En lefsebit med hjemmelagd gomme er ekstra godt, men smaker også veldig godt med f.eks prim eller brunost på.

Hvis man skal bake lefse må man ha litt god til, for er litt jobb med disse. Mye kjevling og steker en og en leiv. Denne oppskriften skal stekes i stekeovn, så du trenger ikke bruke takke. Gir ca 10 leiver;

  • 250 gram sirup
  • 250 gram margarin
  • 200 gram sukker
  • 3 ss hornsalt
  • 0,5 liter kefir eller melk
  • 1 kg hvetemel

225 grader, midt i ovnen i ca 5 minutter.

Smelt margarinen, ha i kefir, og bland dette med sirup, sukker, hornsalt og hvetemel. Blandes til en deig, hvis den er for bløt tar du i litt mer hvetemel. Sett den så kaldt i et par timer, før du deler den i 10 biter/leiver.

Hver leiv kjevles så ut til ca 30 cm i diameter. Jeg bruker å kjevle de ut rett på bakepapir, da setter de seg ikke fast i underlaget.

Stekes så midt i ovnen, du må passe på, skal ikke bli for mørke. Hvis du steker de for mye blir de harde.

Avkjøles på rist, før du smører de med margarin, strø på sukker og kanel. Brett lefsen, og del de i biter. Legges i poser og fryses ned, så er det bare å glede seg til kaffekosen og lefse med gomme på)).

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg