Gomme

Lukten av nykokt gomme, som man nettopp har strødd med sukker og kanel , er utrolig god syns jeg. Dette er noen jeg godt kan spise med skje)

Gomme har lange tradisjoner i Norge, var vanlig som både festmat og som hverdagsmat. Navnet gomme trur man kommer fra ordet gumma, som betyr kone, siden det var veldig vanlig å lage gomme som barselsmat. Før i tiden var det mest til fest de brukte dette pålegget, siden gomme laget av fersk melk ble oppfattet som ganske så fint. Ble også blandet med risgrøt og spist som dessert.

Nå blir den brukt som tilbehør til lefse og brødmat, et ordtak fra Helgeland er ; lefse uten gomme , er som grøt uten salt

Gommen som jeg lager er den lyse, men finnes mange andre sorter. Denne er ganske rask å lage, siden den ikke skal stå å koke så lenge.

Man trenger:

  • 3 liter H-melk
  • 7 dl kefir
  • 2 egg
  • 1 ss hvetemel
  • 3 ts kardemomme
  • 2 ss sukker
  • 150 gram rosiner

i en kasserolle har du i 3 dl av H-melken, sammen med eggene, sukker ,hvetemel, kardemomme og rosiner. Rør mens du koker dette til en grøt.

Så varmer du resten av H-melken opp i en annen stor kasserolle. Når den er varm, trenger ikke å koke, tømmer du i kefir, og rører den inn i melken. Melken starter nå å skille seg, Ikke rør den nå men la den stå å trekke i ca 5-7 minutter til væsken rundt gommen blir blankere.

Slå av varmen, og bruk en liten sil til å løfte opp gommen av væsken. Sil godt av før du har den i kasserollen sammen med “grøten” du kokte. Når du har silt av all gomme, blander du gommen og grøt godt sammen. Ha over i skåler, så strør du sukker og kanel på, og lar det stå å avkjøles. Kan godt fryses ned.

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg